Jellyfish House

Designed by Wiel Arets Architects. Photos by Jan Bitter. Details from the architect.

picture

Located in Marbella, on the Mediterranean coast of Spain, the Jellyfish House’s neighboring buildings block its view of the nearby sea. So the pool was installed on its roof, so that the ocean can always be seen while swimming or lounging.

picture

picture

The house is organized around two paths of circulation: a ‘fast’ and ‘slow’ set of stairs, which intertwine and traverse the house’s four levels of living.

picture

The ‘fast’ stair leads from the exterior directly to the roof; it is enclosed in glass, which physically separates it from the house’s interior, yet it is simultaneously open to the exterior elements, so that sand is not brought into the house when returning from the beach. The ‘slow’ stair–whose long treads and short risers lend it its name–spans the entire length of the house, from ground floor main-entry to roof.

picture

The pool can be seen and experienced from nearly all areas of the house.

picture

picture

All of the house’s audio-video equipment–such as its countless Bose speakers–are recessed into its ceilings and walls, which allows them to disappear within their context little noticed. Lighting illuminates all corridors and staircases, as well as underwater within the pool.